搜索

[釣技] 釣立

maxwell1619 發表於 19/2/2008 00:05:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
5號母線, 3.5號子線, 投杆shimano holiday light cast 2.5號

想問:

釣立子線各師兄說用長o的(2-3尺), 立魚比較就餌, 但我支投杆頭咁粗, 會不會觀察不到魚信呢???

要完全拉直母線才有幫助嗎?
ykk 發表於 19/2/2008 00:36:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢個問題要等十狂師兄答你〔投釣高手!重要係Super果隻)
leoncody2639 發表於 19/2/2008 01:34:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 maxwell1619 於 2008-2-19 00:05 發表
5號母線, 3.5號子線, 投杆shimano holiday light cast 2.5號

想問:

釣立子線各師兄說用長o的(2-3尺), 立魚比較就餌, 但我支投杆頭咁粗, 會不會觀察不到魚信呢???

要完全拉直母線才有幫助嗎? ...

C兄shimano 投竿holiday light cast系列 冇2.5號喎 !只有HX-T 15號only!
shimano投竿 holiday HG系列才有15號至30號投竿,就算shimano holiday light 磯竿都冇2.5號啦!

現在我當你果支係shimano holiday light cast 15號投竿,1)5號主C,3.5號腳C,釣立既腳C長度可用0.5m至0.8m長左右便可,2)而且shimano holiday light cast 15號投竿竿頭都唔算粗,有立食餌都有很大反應,反而注意絞方面,一定要放鬆磅頂比d立出下C走走水才按絞杯揪竿,那時可收磅頂拉佢返來!
3)而主線也不須完全拉直
leoncody2639 發表於 19/2/2008 01:36:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 ykk 於 2008-2-19 00:36 發表
呢個問題要等十狂師兄答你〔投釣高手!重要係Super果隻)

我心口冇打高手及Super兩個字喎!
ykk 發表於 19/2/2008 22:31:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 leoncody2639 於 2008-2-19 01:36 發表

我心口冇打高手及Super兩個字喎!
唔係打咗上心口就係高手∕Super!當我睇過你以前出口既貼之後;發覺原來投釣都有好多野丶好多學問我係唔知!一D對投釣有興趣口既釣友或新手一定獲益良多!唔叫高手∕Super咁就叫返「十狂師兄」..........你好
leoncody2639 發表於 20/2/2008 02:14:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 ykk 於 2008-2-19 22:31 發表
唔係打咗上心口就係高手∕Super!當我睇過你以前出口既貼之後;發覺原來投釣都有好多野丶好多學問我係唔知!一D對投釣有興趣口既釣友或新手一定獲益良多!唔叫高手∕Super咁就叫返「十狂師兄」..........你好 ...

唔覺唔覺原來教左你地噤多野,我都唔知添!
leoncody2639 發表於 20/2/2008 18:29:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 J.I. 於 2008-2-20 04:29 發表

u have many students lah hahahah im learning from u too hehe

冇所謂啦!大家研究下姐!
billychan246 發表於 20/2/2008 20:03:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係囉,我都有支廿號頭的遠投杆,石9食餌,真係乜反應都冇!中左魚,吾搞都吾知中左魚!
反而我支十五號果支杆,釣魚仔d反應都好正!!
 樓主| maxwell1619 發表於 20/2/2008 23:01:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
對, 我支係 HT-X 390
感激 ........ 呢排有冇立釣???
leoncody2639 發表於 20/2/2008 23:18:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 maxwell1619 於 2008-2-20 23:01 發表
對, 我支係 HT-X 390
感激 ........ 呢排有冇立釣???

釣立魚水溫為17-23度!