搜索

[釣行] 新手初釣天水圍

morimami 發表於 1/12/2010 22:51:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

經過近日咁多位師兄介紹天水圍有幾好景之後
終於都克服心理障礙正式下海
如果天水圍渠都有梧桐河咁有樓梯有石壆咁幾好呢
人短腳又短又唔識游水
萬一跨欄出左事上報紙就唔係幾好
實在好佩服d叔叔求其一個石壆位咁斜都可以坐到落到竿

總之卒之係跨左出去支流石壆位
(橋底位因為太淺水所以被迫放棄)
天水圍渠叫做渠唔係無原因
至少上水臭河係真係乾淨好多……
不過朝早啱啱去到個陣支流位數唔晒咁多非仔非女聚集
真係好壯觀

開竿調好標正落第一槍打窩之際
成條主連子連標飛左出街
之後先發現竿頭繩頭散晒個結鬆左
好在水流冇乜先用另一條主拉番支標連成套線番黎
之後d線打晒交連埋解線前前後後冇左個幾鐘
不過執得番支標都算係今次最大收穫之一……

今日既裝備係小稻穗450
餌係918#2+釣x大(2~3:1)
正式黎講係第一次自己溝餌
但係好似好難較到佢掛鈎掛得好

雖然係冇釣到其他魚
不過有大大細細既菲黎搞我都好滿足

IMG_5515.jpg IMG_5516.jpg IMG_5517.jpg IMG_5518.jpg IMG_5519.jpg IMG_5520.jpg IMG_5521.jpg IMG_5522.jpg IMG_5525.jpg IMG_5526.jpg IMG_5527.jpg IMG_5528.jpg IMG_5529.jpg IMG_5531.jpg

其實睇相都睇到對面d樓既倒映係真係影響睇標……
最尾個條一上水就係咁樣勾中肚真係好得人驚
想請教各位師兄中間係唔係有條係網紋黎架呢

玩到半路有位師兄響隔黎開竿
雖然大家冇咩傾到兩句
但係都分享咗好多有趣既片段
比如係大家都勾到樹枝(唔係一碌係一棵
又見到水入面有水蛇游過同青蛙咁

前前後後釣左5個鐘咁上下
唔知係唔係支竿太重既關係手而家都幾痛下
不過真係好好玩
希望下次有機會中大條d既同埋同其他種類既魚見下面啦

評分

參與人數 3金幣 +500 收起 理由
kk.kk + 200 我好欣賞!!
martin4234 + 100 師姐慢慢泥, 加油
亞昌 + 200 克服分!!

查看全部評分

亞昌 發表於 1/12/2010 23:05:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係呀, 中間條係網紋呀!!
不過呢度真係超多非毛!!!
highbeam 發表於 1/12/2010 23:22:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

恭喜!
如果唔係前陣放左水, 今日我都去.
果度有時係有D大怪物, 如果唔想釣非仔, 用D粗D腳都應該ok. 上次因為有大魚拉斷線, 改用1.5腳線都上到非仔.
應該仲有幾個叔佰去果度釣. 佢地主要係加所以去釣魚.
你用乜機影相, 點解禁多雜訊?

仲有, 個斜坡係可以用竿架, 下次唔洗禁辛苦.
martin4234 發表於 2/12/2010 00:32:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 1# morimami

師姐(比賽你坐我左手面..下午個part) , well, 我上完台釣補習班先至切底更改了釣組.....

我feel 到你用緊類似 鹹水 裝備...(夾鉛/倒刺勾)

大家得閒攞出泥鑽研吓la... 或許可以下次釣得更勝一籌
無名 發表於 2/12/2010 06:10:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我想!天水圍都是用淡餌才能釣到比較魚體大一點的魚!
kk.kk 發表於 2/12/2010 22:46:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好嘅開始,下次叫多d人一齊去釣魚,c姐。
 樓主| morimami 發表於 5/12/2010 22:40:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係呀, 中間條係網紋呀!!
不過呢度真係超多非毛!!!
亞昌 發表於 2010-12-1 23:05
終於都實際見識過勒
多謝指教

恭喜!
如果唔係前陣放左水, 今日我都去.
果度有時係有D大怪物, 如果唔想釣非仔, 用D粗D腳都應該ok. 上次因 ...
highbeam 發表於 2010-12-1 23:22

我部機係人地留比我既
應該唔錯
可能係ISO較大左
斜坡試過450都飛唔到條線落水(可能係我唔識拋

回復  morimami
    師姐(比賽你坐我左手面..下午個part) , well, 我上完台釣補習班先至切底更改了釣組. ...
martin4234 發表於 2010-12-2 00:32

梗記得啦
下次我會夾左D倒刺佢(有時D魚中D位都幾傷)……
至於夾鉛因為河底唔平覺得好似點調標都好難調準……

我想!天水圍都是用淡餌才能釣到比較魚體大一點的魚!
無名 發表於 2010-12-2 06:10

因為手上都只係得兩種餌(釣得大+918)所以唔清楚淡餌係點分
感覺上係咪腥粉蝦粉凍餌個類算係濃味?

好嘅開始,下次叫多d人一齊去釣魚,c姐。
kk.kk 發表於 2010-12-2 22:46

一諗到要跨躝就驚驚勒

今日去多轉(咩都帶齊就係冇帶相機所以冇相)
用既裝備一樣可能適應左點拋竿所以手冇點痛
只係早左去同第一轉餌加左蝦汁(前排海釣醃蝦醃出黎既)

但係魚就少過上次亦細條過上次
開始中魚既時間亦同上次差唔遠
好多時有魚攪標但抽就抽唔到或者感覺到擦身而過
(同鼻涕竿一役個陣下晝個場感覺差唔多)
唔知係天氣涼左定係餌既關係

今日用晒D918想買D新野試下
暫時打算買918野戰或者丸9福壽粉+蝦粉
亦都會買定D拉絲同黏粉(包釣得大應該算係打窩料)
個包釣大仲有剩但係唔係好識用
係唔係加D拉絲同黏粉就直接當餌咁用得呢

如果釣點係天水圍同上水臭河
咩種類咩大細既魚都唔拘有魚攪我就OK
唔知師兄有冇咩推介既呢
好多時附近舖頭賣既餌過期成年幾兩年都唔敢買
過期粉對品質同引魚效果會唔會差好遠呢

其實都幾有興趣知上次鼻涕竿個份餌係咩黎呢
只係聽到D師兄講好似有加左凍餌響入面
但係因為儲存同攜帶既原因暫時唔考慮凍餌

另外有冇需要買香精
白粉雪花粉個D又係點用既呢
目前會用餵魚用既麩捏碎調較黏度
但係有時加水份量又覺得加多左唔知點處理好
呢個時候係唔係加黏粉?
請指教
亞昌 發表於 5/12/2010 23:20:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
通常秋冬天多數會釣香粉, 因為目標魚係白鯽鯉魚,,,, 夏天日水釣香粉又好d, 夜晚用非粉就好d, 因為日間太多小非了!!!
亞昌 發表於 5/12/2010 23:28:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果玩日水用香餌好d, 即係白鯽鯉魚鯪魚粉個d, 用羅非餌會好惹非仔, 好難釣到大小小既魚的
highbeam 發表於 6/12/2010 14:33:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港