搜索

[釣具] 你愛軟 或 硬

gilsonli 發表於 17/1/2008 12:43:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
之前那位台灣釣友所提出... 我都好想知...
究竟你喜歡的餌木竿是 硬身D 可以動作大...ETC  定係軟身D 中左釣味重啦...ETC

釣場條件兩者都適合... 不要討論什麼釣場對應啦...

不要講是天兵神器... FITFIT有力... 釣味又重果D 啦...

個人喜好問題...

如果認為我問得唔太好用詞不當... 可以建議一下... 我作修改...

謝謝... 大家為釣界出力... ^^
單選投票, 共有 350 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
kingston 發表於 17/1/2008 13:29:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
哈...成日揸d硬野... 釣魚就梗係揸返d軟野啦....
回復

FAI@@ 發表於 17/1/2008 13:31:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
開頭咪玩軟囉......玩玩下......就越硬越正=3=
回復

JL-Crazy 發表於 17/1/2008 13:34:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
開頭,我都唔知支竿係軟定硬,依家或者知道啦,係硬既.

但依家想轉軟野
回復

hiu2006 發表於 17/1/2008 13:58:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有無FIT個陣就硬,中左收時就軟!
回復

飄飄然 發表於 17/1/2008 14:03:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我想要一支可以滿足晒我兩個願望!!~xuan_panic1^
回復

arcticwind 發表於 17/1/2008 14:09:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我個人覺得軟硬都冇所謂, 可以用唔同手法配合, 所以我兩樣都喜歡.
硬, 唔一定冇釣味, 中魷後力量硬生生傳到手腕, 都好爽呀! (中大墨後, 呵呵, 叫Gil兄講下啦... )
軟, 唔一定冇力, 只要竿身有足夠彈性就可以令餌木跳躍敏銳.
回復

naobao 發表於 17/1/2008 14:28:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復

樓主| gilsonli 發表於 17/1/2008 14:35:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 arcticwind 於 2008-1-17 14:09 發表
我個人覺得軟硬都冇所謂, 可以用唔同手法配合, 所以我兩樣都喜歡.
硬, 唔一定冇釣味, 中魷後力量硬生生傳到手腕, 都好爽呀! (中大墨後, 呵呵, 叫Gil兄講下啦... )
軟, 唔一定冇力, 只要竿身有足夠 ...

係唔係玩野呀... 講左唔講咩對應...!$@#%@$%#$^!

一係就軟一係就硬...
回復

panda 發表於 17/1/2008 17:32:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-1-17 14:28 發表

FIT個陣就硬,中左收時就斷......我就見過

...我頂...................................笑Q死!!!
回復